TOP termékek

Blog

Lépésről lépésre: a Hunter szórófej tisztítása

2022.12.26 11:27
Lépésről lépésre: a Hunter szórófej tisztítása

Automata öntözőrendszer szórófej tisztítása

Ha a Hunter cég termékeiből állítod össze az öntözőrendszeredet, akkor felmerülhet a kérdés, hogy miként történik a Hunter szórófej tisztítása? Az automatikus öntözés ugyanis csak akkor lesz problémamentes, ha minden alkatrész megfelelően működik.

Ha a Hunter cég termékeiből állítod össze az öntözőrendszeredet, akkor felmerülhet a kérdés, hogy miként történik a Hunter szórófej tisztítása? Az automata öntözés ugyanis csak akkor lesz problémamentes, ha minden alkatrész megfelelően működik.

A Hunter szórófejek egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek túl sok karbantartást, többek között azért sem, mert öntisztulóak. Ebből kifolyólag csak a nem megfelelő előszűrő, vagy annak hiánya esetén lehetséges, hogy eldugulnak, és a tisztítást magunknak kell elvégezni. Azt viszont jó, ha tudod, hogy ez előfordulhat, így nem árt ha tisztában vagy vele, mit is kell csinálnod. 

Ebben az írásunkban a szórófejek, fúvókák tisztán tartásáról lesz szó. Elmondjuk, hogy milyen problémát okozhat, ha nem gondoskodunk a szórófej tisztításáról, utána pedig beszélünk a Hunter szórófej tisztításának lépéseiről is. Végül felhívjuk a figyelmedet egy fontos dologra is, amiről nem szabad megfeledkezned a tisztítás során. 

Miért kell tisztán tartani a szórófejet?

A szórófej azt a célt szolgálja, hogy a víz egyenletesen juthasson ki a csövekből. Ezt követően pedig a megfelelő intenzitással és a megfelelő tartományban elérjen a növényekig. Ha viszont a szórófejben letapadnak a szennyeződések, és ennek hatására eldugul, akkor nem tudja megfelelően betölteni a szerepét. Emiatt van nagy jelentősége annak, hogy a tisztítására mekkora figyelmet fordítunk. 

Így történik a Hunter szórófej tisztítása

A Hunter szórófejeknek alapvetően két nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik a spray kivitelben készülő típusok, a másik pedig az mp rotoros változatok. Bár eltérő módon működnek, mindkettő tisztítását ugyanazzal a módszerrel kell elvégezni.

Az első teendőnk az, hogy a fúvókákat ki kell tekernünk a szórófej házból. A ház alatt találunk egy szűrőt, ezt alaposan ki kell mosnunk, javasolt egy használt fogkefével átdörzsölni. Ha nem haszáltunk előszűrőt akkor javasolt ezt követően ki tekerni a szórófej tetejét, hogy az egész belső szerkezetet ki tudjuk emelni, amire azért van szükség, mert a szerkezet alján van egy másik szűrő is, amit szintén meg kell tisztítanunk. (Megfelelő előszűrő esetén ezt nagyon ritkán szükséges tisztítani.)

Ez a Hunter MP ECO szórófej például a rotoros modellek sorát gazdagítja. Egy rendkívül kompakt és gyorsan telepíthető megoldás, ami ideális választás, ha minőségi alkatrészekből szeretnéd kiépíteni az öntözőrendszeredet. Egy nagy bemeneti szűrővel is el van látva, ami megakadályozza a szennyeződések letapadását, de azért előfordulhat, hogy ki kell tisztítanod. Ezt a fent említett módon tudod megtenni.

Amit még fontos tudnod

A Hunter szórófejek is vízkenéses módszerrel működnek, ami azt jelenti, hogy a rajtuk átfolyó víz egyúttal a tisztításukat is elvégzi. Emellett pedig a kettős tömítés is hozzájárul ahhoz, hogy a szennyeződések ne tudjanak letapadni.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a vízkőlerakódásokkal? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vízkő szinte soha nem okoz problémát az öntözőrendszer működésében, így ezzel nem különösebben kell foglalkoznod. A vas lerakódások viszont a kilocsolt vízzel elszínezhetik a térkövet, ház oldalfalát.

Előszűrő beépítését mindenképp javasoljuk, ami nem egy nagy beruházás, viszont sok bosszúságtól meg óv minket. Ez egy acélhálós szűrőbetéttel van ellátva, aminek a tisztántartásával lehetséges, hogy a szórófejeket nem is szükséges csak tavasszal induláskor tisztítani.

Láthatod, hogy a Hunter szórófej tisztítása nem olyan nagy ördöngösség, ha tisztában vagy vele pontosan, mit is kell csinálnod. Ha követed a lépéseket, és odafigyelsz néhány fontos dologra, akkor a tisztítást nagyon egyszerűen és gyorsan el tudod végezni. 

Nálunk a Hunter szórófejeken túl minden más öntözőrendszer alkatrészt és kiegészítőt is megtalálsz, így többek között a szivattyúk, a műanyag csövek, az idomok és az öntözésvezérlők is elérhetőek.