Padlófűtés: fontos tudnivalók és gyakori tévhitek

Padlófűtés: fontos tudnivalók és gyakori tévhitek

Padlófűtés: fontos tudnivalók és gyakori tévhitek

 

Padlófűtés előnyei:

Minden bizonnyal senki nem szeret sokat vacakolni a fűtési rendszer szabályozásával. Pláne nem annak tisztításával, karbantartásával. Jó hír, a padlófűtés során kevésbé kell emiatt aggódni! A pozitívumok közé tartozik:

  • Energiatakarékos: a hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben egy modern padlófűtési rendszerrel csökkenthetjük a kiadásainkat. Mivel alacsonyabb átlaghőmérséklettel is biztosítható ugyanaz a hőérzet, akár 10-20% energiamegtakarítást is elérhető. Így pedig nem kell annyi rezsit sem fizetnünk.
  • Kényelmes és esztétikus: nincs szem előtt, nem veszi el a helyet a szobában és hosszú távon szolgál minket. Nem jellemző a meghibásodás, főként a modern fűtési rendszerek esetében. Láthatatlansága miatt komfortos körülményeket teremt, nemcsak számunkra, hanem vendégeinknek is.
  • Korszerű és modern: igénybe vehető felújításhoz vagy korszerűsítéshez, új építésű lakásoknál egyaránt kitűnő választás. Nagyobb épületeknél szintén érdemes elgondolkodni a padlófűtésen.
  • Egyszerű, mégis többfunkciós: a padlófűtés rendszere önmagában könnyen kezelhető és ritkán kerül sor szerelésre.

A padlófűtés tehát több szempontból is jó választás. Amennyiben korszerűsítés, felújítás előtt állsz vagy bármilyen okból fűtési rendszer kialakításán töröd a fejed, érdemes számításba venni a kialakítását.

2023.05.24 11:07 öntözővilág.hu

Típusok és modern rendszerek:

Vizsgáljuk meg, hogyan is működik mindez a gyakorlatban. Megkülönböztetjük egymástól a hagyományos és az elektromos padlófűtést. Utóbbi használata egyre népszerűbb szerte a világon, így hazánkban is. Nem mindegy az sem, milyen burkolatot használunk. A hidegburkolat mellett felhasználható a járólap vagy a látszóbeton is. Bizonyos esetekben parketta alatt is lehet alkalmazni a padlófűtést, de ez esetben némi hatásfokromlással kell számolni. A fűtőszőnyeg és fűtőfilm alkalmazása szintén jó alternatívát jelent a hagyományos, vízcsöves padlófűtés helyett.

Az okosrendszereknek köszönhetően a padlófűtést akár távolról is szabályozhatjuk. Alacsonyabb üzemeltetési költségek és kreatív belsőépítészeti megoldások jellemzik azokat a lakásokat és tereket, ahol padlófűtés működik. A Smartbuildnél minden, a fűtési rendszerekkel kapcsolatos vezérlésben tudunk segíteni.

Az ár miatt sem kell aggódnod, ugyanis minden esetben felmérjük a terepet ajánlattétel előtt, gy semmi esetben nem fogunk plusz költséget felszámolni.

Padlófűtés kialakításának lépései:

A hagyományos padlófűtés működése során a következő történik:

A melegvíz a burkolat alatt a csővezeték rendszerbe kerül, így a padló képessé válik arra, hogy sugározza a hőt a szoba felé.

A telepítést érdemes szakértőkkel elvégeztetni, hogy a munka pontosan és hibák nélkül legyen elvégezve. Igényeinket pedig az előzetes tervezés teljes folyamatában jelezhetjük. Ha mégis úgy döntünk, magunk végezzük el a munkát vagy érdekelnek a részletek, a padlófűtés telepítésének lépései a következők:

  • Tervezés, számítások és előkészületek: megfelelő előzetes felmérés nélkül nem szabad elkezdeni a munkát. Ki kell deríteni, az adott körülmények között milyen lehetőségek adódnak. Mennyi a hőszükséglet és hogyan alakítható ki a padlófűtés.
  • Szerelés, szegélyszigetelés és polisztirol rendszerlemez fektetése: az osztó-gyűjtő rendszer szerelése és a vízáramlás szabályozása alapvető lépése a telepítésnek.
  • Csőfektetés: fontos, hogy a folyamat az előzetesen leírt osztástávolság és tervek alapján legyen elvégezve.
  • Ellenőrzés: nem múlhat el tisztességes munka anélkül, hogy ne ellenőriznénk le, jól működik-e az adott rendszer. A burkolást csak azután szabad elkezdeni, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy minden rendben van.

 

 

A padlófűtés csővezeték-anyaga lehet:

  • -bevonatos lágy rézcső, mely tekercselt kivitelben kapható-műanyag cső, melyek közül csak a 100%-ig oxigéndiffúzió-mentes kivitel ajánlott, mert a fűtővízbe bekerülő oxigén, főként a hagyományos vascsöves szerelés esetén, korróziós kárt okoz a rendszerben. A műanyag cső tekercsben könnyen szállítható, könnyen alakítható, hosszú élettartamú és a napjainkban egyre jobban elterjedő padlófűtési csőanyag a többrétegű (ötrétegű) műanyagcső.

 

Gyakori tévhitek:

A padlófűtéssel kapcsolatban sok fals információról is lehet hallani, olvasni. Ennek egyik oka talán, hogy sokszor összekeverik a régi típusú rendszereket az újabb, modern megoldásokkal. Nézzük, melyek a leginkább elterjedt, hamis nézetek:

  • Lebegő, felszálló és szennyező por: sok kritika éri a padlófűtést amiatt, hogy nem tesz jót az egészségnek. Főként allergia és asztma esetén. Ez azonban nem teljesen valós állítás. A padlófűtés egyfajta sugárzásos fűtési rendszer, vagyis nem a levegőben végzi a felmelegítést, hanem a szilárd felületeken keresztül. Ellentétben a radiátoros fűtéssel.
  • Drága és nehézkes a beépítése: habár a padlófűtés beépítése némileg körülményesebb, nem olyan bonyolult folyamat. És nem is neked kell majd elvégezni. Ami a költségeket illeti, hosszú távon kifizetődőbb, mint a hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása, mivel más fűtési technikával működik.

 

Bizonyos nézetek tehát elterjedtek a padlófűtéssel kapcsolatban, azonban nincs mitől tartani. Amit esetleg hátrányként lehetne felróni, az a lassabb felfűtési idő.